Aurelius

AU

Aurelius je původem z Moravy. Vinařský svět jej poprvé spatřil v roce 1983, kdy Josef Veverka a František Veverka nejprve zkřížili Neuburské a Ryzlink Rýnský a následně tuto bílou moštovou odrůdu vyšlechtili.

Název získala odrůda nejpravděpodobněji po římském císaři. Marcus Aurelius Probus za svého vládnutí zrušil zákaz vysazování révy v provinciích za Alpami a díky němu byla pravděpodobně vysázena réva v kraji pod Pálavou.

Aurelius v současnosti nepatří mezi nejvíce vysázené odrůdy, ale vyznačuje se dobrými výnosy, přírodním zbytkovým cukrem a poměrně velkou odolností proti mrazům. I to by jí mělo udržet stálé místo na tuzemských vinicích.

Na co se může těšit, když si nalijete sklenku vína Aurelius?

  • Jde o kvalitní a plné víno s intenzivnějšími aromatickými látkami, kterému ovšem nechybí ani svěží až řízná chuť, tolik podobná Ryzlinku Rýnskému.
  • V chuti je patrná jemnější kořenitost a výrazné kyseliny.
  • Voní po jablkách, citronové kůře a koření.
  • Barva je zajímavá, zeleno-žlutá.

Když se chystáte snoubit jídlo s vínem

Rozlijte do sklenek víno Aurelius a servírujte společně se studeným předkrmem nebo k lehkému jídlu z drůbeže. Zkuste k němu podávat i tvrdé ovčí sýry nebo sýry s dvojitou plísní.