Cabernet Sauvignon

CSZačalo to nejpravděpodobněji ve francouzském regionu Bordeaux. Teď se Cabernet Sauvignon řadí mezi nejužší výběr celosvětově nejoblíbenějších červených vín. Vděčí za to vynikající jakosti, snadné rozpoznatelnosti a schopnosti dozrát ve víno, u kterého budete litovat při vědomí, že naléváte poslední sklenku.

Kde a jak zakořenil Cabernet Sauvignon?

S největší pravděpodobností Cabernet Sauvignon vznikl spontánním křížením odrůd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc. Jde o tradiční francouzskou odrůdu, které se připisoval vznik v pradávné historii. Domněnky o prvním pěstování v době Římské kolonizace či zasazení několika tisíců sazenic kardinálem Richelieu byly nakonec mylné. Podle nejnovějších poznatků mohlo dojít ke křížení odrůd až v průběhu 17. století. Od 18. století se začíná rozrůstat na vinicích a v současnosti si drží pozici sedmé nejpěstovanější odrůdy.

Čím vás může oslovit Cabernet Sauvignon?

  • tmavě granátovou barvou, jejíž sytost se dozráváním zvýrazňuje
  • nenapodobitelnou vůni černého rybízu, cedrového dřeva, grafitu a doutníkové krabice
  • lehce kořenitou chutí, která dlouho přetrvává na jazyku; u mladých vín je silně tříslovitá, při archivaci se mění na sametově hebkou
  • jde o ideální víno ke skladování, svou krásu vám naplno ukáže přibližně po pěti letech.

S čím si ho nejlépe vychutnáte?

Jde o plné, aromatické víno. Nejvíce mu to bude svědčit ve společnosti jehněčí pečeně a jiných masitých jídel, bifteků a kořenitých omáček.