Chardonnay

CHHistorie jedné z nejznámějších odrůd vína je zakořeněna v Burgundsku. Chardonnay vzniklo spontánním křížením odrůd Pinot a Gouais Blanc. Dlouhou dobou se na něj nahlíželo jako na mutaci Rulandského bílého. To změnil až vinařský kongres ve francouzském Chalon, konající se v roce 1896, který Chardonnay prohlásil za samostatnou odrůdu.

Chardonnay najdete na vinicích téměř po celém světě.

Je nejrozšířenější odrůdou v počtu regionů, kde se pěstuje. Tradičně ji najdete na vinicích ve Francii, ale i Spojených státech, Austrálii, Novém Zélandě, Itálii, Španělsku, Bulharsku, ale třeba i u nás. A platí, co kraj, to jiné Chardonnay. Ze severnějších končin je to víno s tóny zelených jablek či citrónů, z jižnějších regionů přechází do sladších tónů vonících a chutnajících po ananasu, banánu, mangu nebo smetaně a medu.

Na jaké víno se můžete těšit, když vyberete Chardonnay?

  • Barvu má od světle žluté přes zelenožlutou až nazlátlou.
  • Chuť je plná, dlouho doznívající, lehce kořeněná a s výraznou kyselinou.
  • Ve vůni a chuti můžete objevit zelené jablko, hrušku, citrusové plody, mango, banán, ananas, smetanu, med, karamel nebo i lískový oříšek.

K jakému jídlu rozlít do sklenic jedno z nejoblíbenějších bílých

Gurmáni opěvují kombinaci se pstruhem na másle. Při stolování zabodujete, pokud ho naservírujete i k ostatním rybám, bílému masu nebo mořským plodům. Sluší i krémovým polévkám, smetanovým omáčkám nebo těstovinám. Jako chuťovka na večer se k Chardonnay hodí měkký zrající sýr.