Naučná encyklopedie vína

O víně

Věděli jste, že že alkohol lidstvo pilo a používalo jako léčebný prostředek již přibližně před 10 000 lety?

Celý článek

Frizzante

Název Frizzante znamená jemně perlivé víno. Nižší obsah oxidu uhličitého podporuje ovocnou chuť a svěžest vína. Základem je vždy tiché odrůdové víno, které primárně určuje vůni a chuť.

Celý článek

Fortifikované víno

Vína posilněná vinným destilátem, či neutrálním alkoholem. To jsou fortifikovaná vína. Lahodná, voňavá, s decentním obsahem alkoholu. Usrkávejte je k dezertu.

Celý článek

Ryzlink vlašský

Původ této odrůdy dodnes není znám. Jde o jemné víno s výraznějšími kyselinami. Při lepší vyzrálosti získává pověstnou svěží pikantnost. Ryzlink Vlašský je i základem šumivých a známkových vín.

Celý článek

Veltlínské zelené

Veltlínské zelené je naší nejpěstovanější odrůdou. Aromatické látky výrazně ovlivňuje složení půdy, které se pak projevuje od vůně lipového květu, přes mandle až do pepře.

Celý článek

Aurelius

Ryzí moravská odrůda bílého vína. Dokáže nabídnout plné, aromatické víno s říznou chutí, jemnou kořenitostí a výraznými kyselinami. Nezapomenutelný chuťový i voňavý dojem.

Celý článek

Pálava

Pálava, původní moravská odrůda, si snadno získává milovníky vína. V chuti jde o plné víno s květinovými tóny, je jemně kořenitá a voní po vanilce. Úspěch si získává na tuzemských i mezinárodních výstavách.

Celý článek

Sauvignon

Sauvignon se řadí mezi odrůdy s nejvyšší jakostí. Bobule hroznů jsou velmi aromatické a přecházejí od tónů kopřivových, přes černý rybíz až k vůni zralých broskví. Má mnoho tváří a každá z nich přináší nový chuťový požitek.

Celý článek

Müller Thurgau

Při honbě za vysokými výnosy se z něj stává ploché a lehce nahořklé víno. S poctivostí a umem vinaře je ale svěží, šťavnaté a muškátovými a ovocnými tóny. V severnějších oblastech patří mezi nejvíce pěstované odrůdy.

Celý článek

Neuburské

Ke škodě milovníků tradičních odrůd se tato z našich vinic pomalu vytrácí. Mladé mívá aroma připomínající ořechy, nazrálá vína jsou plnější s tóny červeného ovoce a smetanovým dojmem v ústech.

Celý článek

Chardonnay

Chardonnay je odrůdou bílého vína, která má hned několik NEJ. Patří mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější víno, které si celý svět získává plnou chutí, vůní s ovocnými tóny a svěží kyselinou.

Celý článek

Sylvánské Zelené

Kdysi bylo nejrozšířenější odrůdou na Moravě, a tak se mu lidově začalo říkat Morávka. Při vyšší vyzrálosti dává pěkná, harmonická a jemně kořenitá vína. Vzhledem k tomu, že neunavuje, je skvělou volbou pro společenské události.

Celý článek

Frankovka

Starobylá odrůda červeného vína, která v 19. století držela prim ve výskytu na vinicích. Je pro ni typická rubínová barva, vyšší obsah kyselin, plná kořenitá chuť a příjemné ovocné tóny. Se zráním v lahvi postupně získává lepší chuťové vlastnosti.

Celý článek

Svatovavřinecké

Svatovavřinecké u nás získalo oblibu svou výraznou višňovou a někdy až černo-rybízovou vůni a zajímavé třísloviny. Ve velmi dobrých ročnících oslňuje plností a povidlovou vůní a chutí.

Celý článek

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon je aromatická směs černého rybízu, cedrového dřeva, grafitu a vůně doutníkové krabice. V chuti můžeme hledat černý rybíz, třešně, ostružiny, moruše, zelený pepř, cedrové dřevo, lékořici, hořkou čokoládu, tabák, vanilku.

Celý článek

Zweigeltrebe

Pokud vinař zachová menší sklizen a hrozny odzrní, dočká se plného a hebkého vína s ideálním množstvím tříslovin. Zweigeltrebe je nejoblíbenější v Rakousku, ale pěstují jej i vinaři u nás.

Celý článek

Rulandské šedé

V Německu svého času rozšiřoval odrůdu Johann Seger Ruland ze Speyeru, který v roce 1711 našel několik keřů ve zpustlé zahradě ve Falci a dále je namnožil a selektoval. Odrůda od té doby nese jeho jméno nejen v Německu, ale i v Česku.

Celý článek