Naučná encyklopedie vína

O víně

Věděli jste, že že alkohol lidstvo pilo a používalo jako léčebný prostředek již přibližně před 10 000 lety?

Celý článek

Slámové víno

Zajímalo vás někdy, co vinaři dělají v zimě, kdy už se všichni ostatní zemědělci připravují na další rok? Vinaři se totiž ani přes chladné měsíce nezastaví.

Celý článek

Ledové víno

Když se nám zdárně podařilo sklidit a uskladnit slámové víno, je na čase začít sledovat venkovní teploty. Ty totiž napoví, kdy je čas na sklizeň dalšího z přívlastkových vín.

Celý článek

Ryzlink vlašský

Původ této odrůdy dodnes není znám. Jde o jemné víno s výraznějšími kyselinami. Při lepší vyzrálosti získává pověstnou svěží pikantnost. Ryzlink Vlašský je i základem šumivých a známkových vín.

Celý článek

Veltlínské zelené

Veltlínské zelené je naší nejpěstovanější odrůdou. Aromatické látky výrazně ovlivňuje složení půdy, které se pak projevuje od vůně lipového květu, přes mandle až do pepře.

Celý článek

Aurelius

Ryzí moravská odrůda bílého vína. Dokáže nabídnout plné, aromatické víno s říznou chutí, jemnou kořenitostí a výraznými kyselinami. Nezapomenutelný chuťový i voňavý dojem.

Celý článek

Pálava

Pálava, původní moravská odrůda, si snadno získává milovníky vína. V chuti jde o plné víno s květinovými tóny, je jemně kořenitá a voní po vanilce. Úspěch si získává na tuzemských i mezinárodních výstavách.

Celý článek

Sauvignon

Sauvignon se řadí mezi odrůdy s nejvyšší jakostí. Bobule hroznů jsou velmi aromatické a přecházejí od tónů kopřivových, přes černý rybíz až k vůni zralých broskví. Má mnoho tváří a každá z nich přináší nový chuťový požitek.

Celý článek

Müller Thurgau

Při honbě za vysokými výnosy se z něj stává ploché a lehce nahořklé víno. S poctivostí a umem vinaře je ale svěží, šťavnaté a muškátovými a ovocnými tóny. V severnějších oblastech patří mezi nejvíce pěstované odrůdy.

Celý článek

Neuburské

Ke škodě milovníků tradičních odrůd se tato z našich vinic pomalu vytrácí. Mladé mívá aroma připomínající ořechy, nazrálá vína jsou plnější s tóny červeného ovoce a smetanovým dojmem v ústech.

Celý článek

Svatovavřinecké

Svatovavřinecké u nás získalo oblibu svou výraznou višňovou a někdy až černo-rybízovou vůni a zajímavé třísloviny. Ve velmi dobrých ročnících oslňuje plností a povidlovou vůní a chutí.

Celý článek

Frankovka

Starobylá odrůda červeného vína, která v 19. století držela prim ve výskytu na vinicích. Je pro ni typická rubínová barva, vyšší obsah kyselin, plná kořenitá chuť a příjemné ovocné tóny. Se zráním v lahvi postupně získává lepší chuťové vlastnosti.

Celý článek