Frankovka

 

Frankovka-hrozen

Je tomu již dávno, co se do sklenic začala rozlévat Frankovka. Dodnes ale zůstala svá. Výrazná, s vyšším obsahem kyselin a tvrdších tříslovin. Oblíbí si ji tak především zarytí milovníci drsnějších a více kořeněných červených vín.

Jaká je historie Frankovky?

Některé prameny tvrdí, že první Frankovku ochutnali v okolí města Lemberg. Potíž je to, že ho můžeme najít jak v Německu poblíž hranice s Francií, tak i ve Slovinsku.  Jinde se dočtete, že pravlastí této odrůdy je Rakousko. Co víme jistě je, že vznikla křížením odrůdy Gouais blanc s dosud neznámou odrůdou. Během 18. století se Frankovka začala pěstovat na území Německa, Rakouska, Maďarska či Slovinska. U nás se jí dařilo a daří pouze na Moravě. Má ráda teplo a později dozrává.

Co od Frankovky můžete očekávat?

  • rubínovou barvu s fialovými záblesky
  • v mladém víně travnaté aroma, které se procesem zrání mění na ostružinovou vůni
  • kořenitou a lehce ovocnou chuť s výraznou kyselinou a vyššími tříslovinami
  • ideální víno na skladování, chuť se mění na hebkou a sametovou.

Co si dát dobrého ke sklence Frankovky?

Záleží na vyzrálosti Frankovky. Chybu ale neuděláte, když ji naservírujete společně s pečeným masem, zvěřinou, kachnou či gulášem. Výborná je ovšem i v kombinaci s pikantními zeleninovými jídly a zrajícími sýry.