Frizzante

IMG_4061Frizzante pochází z italštiny a česky znamená „jemně perlivé“.
V Itálii je Frizzante tradičně přívlastkem vína Prosecco, kde označuje mírně šumivou variantu tohoto druhu vína.

V posledních letech se s pojmem Frizzante setkáváme i ve spojitosti s českými a moravskými víny, kde označuje, že do vína bylo při lahvování přidáno malé množství oxidu uhličitého, který způsobuje jemné a osvěžující perlení.

Jemné perlení vzniká ve víně za pomocí Charmantové technologie, která spočívá v sycení CO2 ve velkém nerezovém tanku. Po nasycení dále víno odpočívá po dobu 10 dnů, kdy se perlení zjemní. Následně se víno lahvuje. Vytvořený přetlak v láhvi má hodnotu 2,5 bar a tím se víno řadí do perlivých vín.

Trend výroby a hlavně konzumace vín typu Frizzante k nám přichází z Německa a z Rakouska. Oceňuje jej především mladá generace.
Jemně perlivá vína podávejte vždy dobře vychlazená, až podchlazená, případně přidejte do štíhlé sklenky pár kostek ledu. Nejen pro své vlastnosti, ale i pro svou cenu mohou Frizzante vína s úspěchem konkurovat sektům v oblasti aperitivů. S oblibou jsou přidávána také do svěžích letních koktejlů a střiků. Díky nižšímu obsahu alkoholu jde bez nadsázky o drink na celý letní den.

Servis Frizzante je naprosto identický jako u šumivých vín a doporučuje se podávat při teplotě 6-8°C. Pokud se vína budou rozlévat, doporučujeme zátku na šumivá vína a vzhledem k nižšímu přetlaku je vhodné otevřené láhve do dvou dnů spotřebovat. Frizzante jemně doplní atmosféru letních dnů, můžeme ho nabídnout jako aperitiv a výborně se hodí k čerstvým salátům a ovoci.

Naše Frizzante naleznete ZDE!