Müller Thurgau

MT

V roce 1882 profesor Hermann Müller zkřížil odrůdy Ryzlink Rýnský a Madlenku Královskou. Tím dal vzniknout nové odrůdě, která si velice rychle podmanila vinice v severnějších oblastech a v současnosti se řadí mezi nejoblíbenější. Jméno získala po svém šlechtiteli a švýcarském kantonu, ze kterého pochází. Tudíž Müller Thurgau.

Tradičně se pěstuje ve Švýcarsku, Německu, Rakousku, Maďarsku, ale i na Slovensku a Moravě. Jde o odrůdu velmi plodnou. Při velkých sklizních ale víno bývá řídké a hořké. Ve spojení s umem vinaře ale vznikají výtečná vína s nižším obsahem alkoholu, která jsou svěží a pobízejí k popíjení.

Na jaké víno se můžete těšit se sklenkou Müller Thurgau?

  • Barva je světlá se zelenožlutým odstínem.
  • Ve vůni se objevují muškátové a ovocné tóny, které pobízejí k dalšímu napití.
  • U mladého vína je chuť svěží, s nižším obsahem kyselin.
  • Ve vůni a chuti můžete hledat citrusové plody, muškát, broskev, angrešt i grapefruit.

K čemu je nejlepší Müller Thurgau servírovat?

Lehká a svěží chuť bílého vína bude ideální v kombinaci s rybou, drůbeží nebo třeba zeleninovou polévkou. Na zobání zvolte měkké bílé sýry nebo plísňové, jako jsou Camembert a Brie.