Muškát Moravský

MMNa Muškátu Moravském poznáte umění vinaře. Žádá si jeho maximální péči. Odměnou je ale pak vynikající a lehké víno s ovocnými tóny a výraznou muškátovou vůní.

Jaká je historie této odrůdy?

V našich vinařských oblastech se nevyskytovala žádná vhodná odrůda s muškátovým aromatem do té doby, než Ing. V. Křivánek zkřížil odrůdy Muškát Ottonel a Prachttraube. Stalo se tomu v roce 1987 a během krátké doby se Muškát stal jednou z nejrozšířenějších odrůd. Do roku 1993 se používal název MOPR, od té doby už je to Muškát Moravský.

Muškát moravský je nejrozšířenějších na slováckých vinicích. Bobule se sklízí od první poloviny září. Obsah kyselin je nízký, a proto je velice důležité sklidit hrozny zavčas, aby vína nebyla plochá.

Co můžete od Muškátu Moravského očekávat?

  • zelenožlutou barvu
  • výraznou muškátovou vůni
  • lehkou a harmonickou chuť, pokud je víně dostatek kyselin, doplněn o příjemné ovocné tóny

S čím Muškát Moravský servírovat?

Jde o jemné víno, které bude vašim chuťovým buňkám lahodit ve společnosti předkrmů z husích jater a plodů moře. Suché víno je skvělé v kombinaci s jemnějšími paštikami. A chybu neuděláte, pokud jej naservírujete s mírně sladkými dezerty.