Neuburské

NG

Dunaj prý v 60. letech 19. století vyplavila v oblasti Wachau vinnou révu. Tam neváhali, zasadili ji a v roce 1872 z ní poprvé vyrobili výtečné víno. Tak praví historka. Podle genetické analýzy došlo k nahodilému křížení odrůd Veltlínské a Sylvánské Zelené. Ať tak či tak, Neuburské pochází z Rakouska.

Pěstuje se tam dodnes. Odrůdu najdeme i na některých moravských vinicích, postupně ale mizí.

O co přicházíte, pokud jste ještě Neuburské neochutnali?

  • Víno má žlutou až zlatavou barvu.
  • U mladého vína aroma připomíná ořechy. S uležením se zvyšuje viskozita, přidávají se tóny červeného ovoce a sametový dojem v ústech.
  • V chuti je víno plné, harmonické a jemně kořenité.

 K čemu nalít sklenku Neuburského?

 Lahvově zralé výborně doprovází jídla s hustými omáčkami, pečenou drůbež nebo drůbeží paštiky. Hodí se k vařeným masům, přírodní úpravě hovězího a také může doplňovat bílé sýry či zeleninové polévky.