O víně

TOUŽÍTE PO DLOUHOVĚKOSTI? PIJTE VÍNO!

Věděli jste, že že alkohol lidstvo pilo a používalo jako léčebný prostředek již přibližně před 10 000 lety? Poznatky o léčbě vínem můžeme nalézt třeba i ve středověké literatuře, v egyptských receptech i v Bibli. Sám Homér doporučoval používat víno k hojení ran a Hippokrates ho doporučoval ke snížení tělesné teploty. V Řecku dokonce vznikla první lékařská škola, kde se léčba vínem vyučovala.

V minulosti se víno používalo k ošetřování ran, snižování horeček, opojení lidských obětí, jako utišující prostředek a ředěné se pilo jako prevence střevních infekcí. V pozdějších dobách se mícháním vína s vodou snažili zabránit morovým ranám.

Ačkoliv naši předkové neměli nástroje, které by jim odhalily přesné složení vína a podpořilo jejich přesvědčení o jeho léčebných účincích, tak dnes už víme, že víno obsahuje více než 2000 minerálních látek (zejména draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, mangan), stopových prvků a fenolických látek, které působí v lidském organismu jako antioxidanty – odbourávají negativní LDL cholesterol (LDL cholesterol ucpává cévy tukovými usazeninami) a pomáhají redukovat tvorbu okysličeného lipoproteinu, který je hlavní příčinou kornatění tepen. Střídmé pití vína je tedy nejenom lahodný požitek, ale také příjemný preventivní prostředek k celkovému posilnění organismu.

Díky mnoha pozitivním účinkům střídmého pití vína na lidské zdraví odborníci v laboratořích provádí v posledních letech spoustu výzkumů a studií týkajících se vína. Je vědecky dokázáno, že se lidé, pravidelně a střídmě pijící víno, dožívají vyššího věku než úplní abstinenti, nebo alkoholici (Pearl, 1926). I přesto, že obyvatelé Francie nebo Itálie více kouří, mají málo pohybu a jejich stravu tvoří spousta tuků, sacharidů a celkově uznávají mnohem uvolněnější styl života než my, je jejich úmrtnost na srdeční onemocnění jedna z nejnižších na světě. A to právě díky každodennímu pití vína, které zabraňuje ucpávání cév a zároveň pomáhá při prevenci rakovinových onemocnění. Odborníci proto doporučují pravidelné pití vína každý den.

Kolik vína denně ale musíme vypít, aby to naše tělo opravdu ocenilo? Odborníci doporučují denní dávku 0,5 litru vína pro muže a 0,2 litru vína pro ženy. Preventivní účinek vína se dle studií z USA a Austrálie projevuje nejlépe při častém pití nejméně čtyřikrát týdně a častěji. Jednoznačně nejhorší je pro naše zdraví pití vína nárazově, třeba jednou týdně, a to ve velkém množství, ostatně jako u jakéhokoliv alkoholu. Nejvhodnější je pití malého množství vína každý den při večeři v psychické pohodě. Důležité je především věnovat velkou pozornost výběru kvalitního vína, a to právě z důvodu obsahu spousty cenných látek, které ovlivňují naše tělesné procesy, a které se při výrobě a skladování nekvalitního vína vytrácejí.

K čemu nám tedy pravidelné popíjení kvalitního vína poslouží?

  • Odbourává špatný LDL cholesterol, který ucpává cévy tukovými usazeninami
  • Má antioxidační účinky – snižuje riziko demence a Alzheimerovy choroby
  • Chrání před cévními a srdečními chorobami
  • Podporuje trávení
  • Pomáhá při redukci hmotnosti
  • Má povzbudivý účinek na nervový systém – zbavuje únavy a stresu, navozuje pocit pohody a chuť k činnosti
  • Díky pití vína se lze ubránit virovým onemocněním
  • Redukuje stárnoucí proces mozkových funkcí
  • Zvyšuje intelektuální výkonnost, rozvíjí kreativitu a fantazii
  • Obsahuje minerální látky, které nás chrání před řídnutím kostí
  • Podporuje funkci imunitního systému
  • Urychluje hojení ran
  • Snižuje riziko tvorby křečových žil
  • Rozpouští zubní kámen a předchází vzniku zubního kazu