Pálava

PA

Ing. Veverka, který má na kontě i odrůdu Aurelius, zkřížil v roce 1953 odrůdu Tramín Červený a Müller Thurgau. Tím vzniklo oblíbené víno Pálava, kterému se vždy nejvíce dařilo na jižní Moravě, zejména v obcích Perná, Lechovice, Hrušky a Čejkovice. Díky svým vlastnostem a dobré cukernatosti se z Pálavy vyrábějí i špičková přívlastková vína.

Ačkoli se odrůdám vyšlechtěným u nás ve světě tolik nedaří, Pálava je výjimkou.

Čím si získává milovníky vína?

  • V chuti jde o plné a dlouhotrvající víno, výrazně květinové a s nižším obsahem kyselin. V koncovce je Pálava lehce kořenitá.
  • Vůně je hodně aromatická, s nádechem koření, muškátu a vanilky.
  • Barva je zlatožlutá.

Pálavu můžete vypít hned, jak se k vám láhev dostanete, ale jde o vínu, kterému svědčí i skladování.

S čím Pálavu naservírovat?

Bílému aromatickému vínu to bude svědčit ve společnosti silněji kořeněných jídel, paštik, sladkých úprav masa, nebo i ovčích a kozích sýrů.