Rulandské šedé

rulandske-sede-reva-hrozen-a-listRulandské šedé je starobylá francouzská moštová odrůda vinné révy (Vitis vinifera), spontánní, pupenová mutace odrůdy Rulandské modré (Pinot Noir). Odrůda pravděpodobně vznikla v Burgundsku, odkud se rozšířila po celé Francii, zvláště do oblasti Champagne. Do Maďarska se dostala již ve 14. století, stejně tak do Čech, spolu s odrůdou Rulandské modré.

Dnes rozšířena po celém světě.
K tradičním oblastem pěstování odrůdy Rulandské šedé patří samozřejmě Francie ale také Německo, Austrálie, Nový Zéland, Švýcarsko i Česká republika.

Jaké je víno Rulandské šedé?

• Barvu má zlatožlutou, ale někdy i s růžovým tónem.
• Neutrální vůně s ovocnými tony.
• Chuť je plná, hebká, s vysokým extraktem. Víno je harmonické a vláčné.

Od vín „Rulandy šedé“ se očekává plnost, hebkost, vysoký extrakt, pomerančové tóny ve vůni spojené s dojmy medovostí a mírnější chlebnatosti. K dosažení typických charakteristik je nutná vyzrálost alespoň na stupeň pozdního sběru a výše. Pak se objevuje ve vínech i vyšší obsah alkoholu a glycerolu, čímž se do jisté míry napodobuje sladký vjem, který spolu se skutečným zbytkem cukru vyrovnává převahu alkoholu nad kyselinami.

S čím se hodí víno Rulandské šedé podávat?

Nejčastěji k hutným a kořeněným jídlům nebo rybím specialitám, těžším úpravám drůbeže či hustším polévkám. Sladké výběry jsou vhodné k dezertům.