Ryzlink vlašský

O původu Ryzlinku Vlašského se toho moc neví. Nejčastěji se zmiňuje Itálie a Francie. U nás se začal pěstovat mezi prvními odrůdami pro bílé víno a dodnes se mu nejvíce daří na mikulovských vinicích. Najdeme ho i v severní Itálii, Maďarsku, Slovensku a Rakousku. Ač by se to mohlo zdát, k Ryzlinku Rýnskému nemá žádný příbuzenský vztah a spojuje je pouze jméno.

Jaký je Ryzlink Vlašský?

  • Barva je světle zeleno – žlutá.
  • Vůně od příjemně květinové až po jablečnou.
  • Jde o svěží jemné víno s výraznějšími kyselinami.
  • U mladých vín převažují ovocné tóny rybízu a angreštu, které s vyzráváním přecházejí do lučního kvítí v kombinaci s pikantní kyselinou.

Snoubení chutí vybraných jídel a Ryzlinku Vlašského

Nejlépe bude bílé lehké víno naservírovat společně k lehkým úpravám ryb, jemným paštikám, kachně, nebo kvalitní šunce.