Sauvignon

SG

Legenda praví, že když byl francouzský král Jindřich IV. Navarrský kojencem, dědeček tišil jeho pláč zajímavou metodou. Potíral mu rty rozetřeným česnekem a máčel mu je vínem Sauvignon. Není tedy překvapením, že se v dospělosti stal velkým milovníkem vín, obzvláště této odrůdy.

Odrůda s velkou pravděpodobností pochází z francouzského Bordeaux, nebo z oblasti na Loiře. Dle genetických poznatků měla vzniknout křížením odrůd Chenin Blanc a Tramín. Sauvignon se z Francie dokázal rozšířit do celého světa. Našli byste ho na vinicích nejen v Evropě, ale i Severní a Jižní Americe, Austrálii nebo Africe.

Jaký je typický Sauvignon?

  • Barvu má světle zelenožlutou.
  • Chuť je dlouhotrvající, jemně kořenitá s výraznějšími kyselinami. Škála se pohybuje od pikantních kopřivových tónů až po ovocné plody.
  • Vůně je intenzivní a velmi aromatická.
  • Ve vůni a chuti odhalíte černý rybíz, nektarinky, broskve, nebo u sladkých výběrů i meruňky, pomeranče i marcipán.

S čím oblíbené bílé víno podávat?

Sauvignon je skvělým aperitivem, úspěch sklízí i ve společnosti studeným předkrmů, třeba chřestu a kozích sýrů. Zralejší vína otevřete, pokud chystáte kořenitá jídla, těstoviny s gorgonzolou nebo rybí omáčku. Výběry v kombinaci se sladkými dezerty budou blahem pro vaše chuťové pohárky.