Slámové víno

Slámové víno – Přívlastkové víno s puncem luxusu

Zajímalo vás někdy, co vinaři dělají v zimě, kdy už se všichni ostatní zemědělci připravují na další rok? Vinaři se totiž ani přes chladné měsíce nezastaví a stále ještě mohou zpracovávat letošní úrodu a vytěžit z ní to nejlepší – totiž slámové a ledové víno. Jak taková výroba slámového vína probíhá a co je k ní všechno potřeba?

Výroba slámového vína přichází na řadu jako první, protože je třeba sklidit z vinic bobule, které zůstaly na vinici delší dobu a příroda jim tak nadělila vyšší cukernatost. To se zpravidla děje okolo října nebo listopadu, dokud na vinice ještě dopadají sluneční paprsky a nehrozí, že by přišly nenadálé mrazy. Takové bobule se potom pověsí volně do prostoru nebo položí na slámu (odtud pochází i název tohoto přívlastkového vína) nebo rohože a nechají se tři měsíce odpočívat. Po celou dobu ale vinař musí chodit kontrolovat, zda se na bobulích neusazuje plíseň – víno postižené plísní totiž musí vyřadit, aby se nepřenesla dál a nenatropila více škod. Po třech měsících pečlivých kontrol zůstanou z hroznů jen takové vysušené rozinky, ze kterých se začne teprve lisovat mošt.

Slámové víno hlavně díky náročnosti své přípravy patří k těm dražším přívlastkovým vínům na trhu. Z vysušených hroznů se oproti čerstvým bobulím vylisuje 4x méně moštu, ale ten za to běžná vína daleko přesahuje svou cukernatostí, která je až kolem 40° normalizovaného moštoměru. Vyšší cukernatost pak sami poznáte během degustace – zbytkový cukr se ve slámovém víně pohybuje od 150 do 200 g/l. Slámové víno pak může mít mnoho podob, které vychází z odrůdy, ze které bylo vyrobeno. Svými zlatavými odlesky vám tak může připomínat lipový med, někdy je barva spíše meruňková nebo lososová a jejich škála končí až u temně fialové s rubínovými odlesky. I konzistenci má slámové víno na rozdíl od běžných vín hustější, někdy až připomínající sirup.

Slámové víno se po svém zpravidla dvouletém odpočinku v sudech plní do menších lahví o objemu 0,2 -0,375 l a my jej doporučujeme podávat při slavnostních příležitostech jako digestiv nebo spolu s dezerty, jejichž chuť krásně podtrhuje.

Jak jsme v úvodu již zmínili, není slámové víno jediné, které vinaře koncem roku dokáže pořádně zaměstnat. Na to, jak se sklízí a vyrábí ledové víno se podíváme v dalším článku, kde opět nahlédneme vinařům “pod pokličku“.