Sylvánské Zelené

SZDlouho si odborníci nebyli jisti jeho původem. Dle analýzy se ukázalo, že Sylvánské Zelené vzniklo křížením odrůd Rakouské Bílé a Tramínu Červeného. Díky tomu byla připsána na konto Rakouska. V minulosti byla velmi rozšířenou odrůdou, zvlášť na rakouských a německých vinicích. Na Moravě byla dokonce nejrozšířenější odrůdou, a tak se Sylvánskému Zelenému lidově říkalo „Morávka“. Stejnou oblibu si odrůda bohužel nezachovala dlouho, v současnosti ji na vinicích najdete v malém množství.

Podle čeho poznáte, že jde o Sylvánské Zelené?

  • Barvu má zelenožlutou.
  • Vůně je při nižší sklizni lehce kořenitá, nikterak výrazně aromatická.
  • Chuť je neutrální s větším množstvím kyselin.
  • Při vyšší vyzrálosti hroznů získává víno na hladkosti, viskozitě a vláčné harmonii.
  • Pokud je víno mladé, voní a chutná po angreštu.

Pro jakou příležitost zvolit Sylvánské Zelené?

Chystáte doma pohoštění pro hosty? Pak bude právě toho bílé víno ideální volbou, neboť neunavuje. Doprovodí skvěle i jemná jídla, neboť jejich chuť nijak nepřehlušuje. Jakmile připravujete pokrmy z králíka, drůbež, smetanové omáčky nebo předkrmy, je na čase otevřít láhev Sylvánského Zeleného.