Tramín Červený

TČJde o starobylou odrůdu, o jejíž původ se pře hned několik vinařských států. Někteří ji přisuzují severní Itálii, kde se nachází městečko Tramin. Padají ovšem i názory, že prvně se Tramín pěstoval v Maďarsku, Rakousku, severovýchodní Francii nebo jihovýchodní Evropě.

Mezi šlechtiteli je Tramín Červený téměř vynášený do vinařských nebes. Zásluhou cukernatosti a výrazného aroma se výtečně hodí pro šlechtění nových odrůd. Byl základem pro Ryzlink Rýnský, Sauvignon, Veltlínské Zelené či Pálavu.

Tramín Červený je lehké rozeznat od ostatních:

  • Na první pohled okouzlí zlatožlutou barvou.
  • Vůně je silně kořenitá – medově hrozinková se závany aromatických látek čajové růže. Při lahvové zralosti se objevuje i skořice a pomeranč.
  • Víno je sladší, s menším podílem kyselin a vyšším obsahem alkoholu.
  • Dozvuk vína je dlouhý a příjemný.

Jde o jedno z nejzajímavějších tuzemských bílých vín. Více než pro běžné posezení se hodí pro oslavy, vzácné návštěvy nebo nevšední příležitosti.

Když budete servírovat Tramín červený s jídlem

Víno samo o sobě je úžasným aperitivem. Z předkrmů mu bude slušet kombinace s paštikami z husích jatýrek. Doporučujeme ho i jako doplnění výrazně kořenitých jídel – například z asijské kuchyně. Výborný je ale i s uzenou rybou, ovčím a kozím sýrem. Sluší mu ale servírování i se sladkou tečkou na konec. A to zejména s tvarohovými a švestkovými koláči.