Veltlínské zelené

Je nejpěstovanější odrůdou na českých vinicích. Žádné jiné víno vás nedokáže tolik překvapit svým rozsahem chutí a vůní. Odrůda pravděpodobně pochází z Rakouska. S oblibou je ovšem pěstována i v Maďarsku, na Balkáně a u nás. Dozrává později, a proto si vyžaduje ty nejvybranější polohy.

Nejvíce o jeho chuti a vůni rozhoduje půda, na které zrály hrozny. Hluboké hlinité půdy provoní Veltlín lipovým květem a medem, štěrkové ho ozvláštní tóny hořkých mandlí, a sprašové mu dodají na kořenitosti.

Na jakém vínu si pochutnáte s Veltlínským Zeleným?

  • Barvu má zelenožlutou.
  • V mladém Veltlínu ucítíte svěžest s jiskrnou peprností, někdy doprovázenou zajímavou vůní doutníku.
  • Chuťové pohárky polechtá příjemnou kyselinou.
  • Vyzrálé víno hladí harmonií chutí a vůní, kde vyniká mandlově-kořenitá chuť.

Odrůda Veltlínského zeleného se s oblibou využívá i do směsí pro známková vína a pro výrobu šumivých vín. Má ovšem co nabídnout i samo o sobě. Vychlazené, v kónické sklence, ve které se nejlépe rozvine jeho okouzlující aroma.

Nalijte si jiskrný a svěží Veltlín z Moravy s lehce pikantnější chutí a tóny zeleného pepře a grepové pecky, který je dokonalý k sladkovodním rybám a sýrům holandskému typu.